Bedankt Australie

Het is donderdag. 20 augustus 15:00 uur om precies te zijn. Het is zo’n 25 graden en zonnig. Ik ben zojuist neergestreken in een gezellig druk park. Het heeft veel weg van het vondelpark in Amsterdam. Voor zover ik die ken en voor zover u, mijn lezer, die kent. Mensen zonnen, mensen spelen voetbal, mensen lopen rond, mensen relaxen en mensen spelen actieve drinkspelletjes. De één in de warmste kleren die je jezelf kan indenken, de ander bijna naakt. Het is zijn mijn eerste echte, volledige en aaneengesloten zon dagen sinds Februari.

Dat behoeft misschien enige uitleg. In februari 2015 bevond ik mij in een zonovergoten Melbourne, Australië. Vanuit hier ben ik gevlogen naar Tasmanië, Australië. Waar zon wordt afgewisseld met bewolking, regen en zelf sneeuw buien. Vanuit Tasmanië ben ik naar Sydney gevlogen. Sydney is leuk, in de zomer! In de winter is het een van de meest deprimerende plekken op aarde. Regen, Regen, regen en regen. En echte regen. 100 mm per dag noemen ze een flink buitje. Van daaruit ben ik naar Nieuw Zeeland vertrokken. Veel bewolking, veel Sneeuw, ook veel zon maar tempraturen rond het vriespunt. Bangkok dan? Nee regenseizoen. Bewolking en smog vooral. Soms een beetje regen. Maar zon? Nee! Ja voor een paar uurtjes, maar dat is het. Nu eindelijk, sinds ik deze week in Zweden ben aangekomen, Zon! Je verwacht het van alle landen hierboven genoemd het minst hier in Europa. Maar het is toch echt waar. Al dagen geen wolkje aan de lucht Puur blauw!

Voor ik naar dit park vertrok heb ik een paar biertjes ingeslagen. En wat Pinda’s. Gewoon even genieten. Kijkend naar de mensen om mij heen pak ik mijn biertje uit mijn tas. Voorzichtig. Om me heen kijken. Stiekem dicht tegen het lichaam maak ik hem open. Ik neem een zip en stop het snel weg verborgen onder mijn tas. Ik lach in mijzelf. Ik pak het biertje weer en neem nog een slok. Het voelt zo raar. Trots zet ik hem recht voor me neer in het gras. Ik kijk er naar en geniet. Enkele slokken later laat ik hem niet meer los. Stevig in mijn hand. Het moet het gevoel zijn wat een buitenlander voelt als hij zijn eerste jointje opsteekt in Amsterdam. En dat gevoel heb ik met een biertje?

Bedankt Australië! Bedankt voor deze unieke gebeurtenis. Bedankt voor het illegaal maken van drinken op straat en in het park. Bedankt voor al de politie controles. Bedankt voor al de keren dat jullie mijn drinken op straat hebben leeggegoten. Bedankt voor het constant achternajagen van onze drink plekken in Broome. Bedankt voor de politie patrouilles op de stranden van Sydney. Bedankt. Bedankt dat jullie mij, van origine afkomstig uit één van de meest vrije en liberale landen ter wereld, dit gevoel hebben kunnen bezorgen. Dit gevoel zal ik altijd onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>