Nieuw Zeeland

Het wiel moet je nooit zelf uitvinden. Je moet het leren monteren onder je eigen auto, dat wel, maar uitvinden is niet nodig. Er zijn al zoveel mensen je voorgegaan, dat het nu wel eens een keer duidelijk is hoe dat wiel eruit ziet!

Zo geldt dat ook voor nieuw zeeland. Ooit van plan om als toerist naar Nieuw Zeeland te reizen? Lees dit stukje dan zeker even door. De nadruk leg ik op als toerist! Ben je van plan om voor een langere periode te vertrekken dan zijn er vast mensen die je beter kunnen helpen, maar ook dan kan dit stukje misschien een klein beetje bijdragen aan het maken van je plannen!

Houd er rekening mee dat ik maar 5 weken in nieuw zeeland ben geweest. Ik heb zoveel mogelijk willen zien, maar daardoor ook weinig contact gehad met andere reizigers. Tot op zekere hoogte heb ik dus het wiel zelf proberen uit te vinden, wat geen goede zaak is. Houd er ook rekening mee dat ik nieuw zeeland bezocht heb in de winter! Laag seizoen! Delen die voor mij zonder toeristen waren, kunnen in de zomer misschien wel afgeladen vol zitten! Een besneeuwde bergtop kan in de zomer wel een lelijke kale bergtop zijn en drukke skioorden kunnen spookdorpen worden. Mooi voorbeeld is het “Abel Tasman national park”. Ik zou dit nooit iemand aanraden te bezoeken. Een van de saaiste plekken in Nieuw Zeeland. Een bos met een paar stranden dat is alles. Maar…! Door iedereen die hier in de zomer was wordt dit als hoogtepunt beschreven. Voornamelijk de mensen die met een kano alle stranden zijn af geweest, gekampeerd hebben op verlaten hoekjes en in de zon rond gedobberd hebben beschrijven dit “national park” als een magische plek. Dus als je er in de zomer ben, en niet 4 dagen wil wandelen! Huur een kano!

Maar wat zijn dan wel absolute hoogtepunten en belangrijke tips!

Tips!

- Self contained. Oftewel een luxe auto met wc, douche, keuken en alles wat je maar kan wensen. Ben je van plan met een camper rond te gaan reizen door nieuw zeeland bekijk nog eens goed naar je budget. Natuurlijk zijn de simpele campers veel goedkoper, je heb ze al voor minder $20 per dag (2 persoons). Maar wil je wat meer luxe dan is overstappen naar een “self contained” voertuig best het overwegen waard. Waarom? In nieuw zeeland zijn bijna geen gratis Campings te vinden. De goedkoopste campings zijn $6 per persoon per nacht. En dan heb je alleen een wc, wat een gat in de grond is. Water en zeker elektriciteit hoef je niet te verwachten. Dit maakt zelfs je $20 per dag kamper al $32 per dag, minimaal. En dan moet je nog ergens douchen waardoor je op de vakantie parken terecht komt, of natuurlijk een koude douch bij de strandopgang. Hoe anders is dat voor “self contained” voertuigen. Bijna elk dorpje in nieuw zeeland heeft een parkeerterrein waar je gratis mag overnachten als je voertuig “Self contained” is. Gratis en voor niets! Dit bespaard je een hoop Camping kosten!

- Vraag een lokale bewoner of het lokale informatie centrum. Voor alles. En dat geld eigenlijk overal ter wereld. Het levert vaak een gratis overnachtingsplek op (de politie checkt die plaats toch nooit). Geweldige natuurverschijnselen die niet in je lonely planet staan beschreven. En natuurlijk geweldige gesprekken!

- Milford Sound. Een van de top attracties in Nieuw Zeeland. En ik moet toegeven het was niet slecht. En de springende dolfijnen overal maakte het plaatje compleet. Als je niet de wandeling wil maken is de enige manier om dit stukje natuur te bekijken met een cruise boot! Mijn tip! Check altijd even je benzine verbruik, het aantal dagen wat je hebt en wat je nog wil zien in de omgeving. Wij zijn met eigen vervoer naar de cruise boten gereden en op de weg er naar toe geweldige natuur tegen gekomen. Maar! Het is ongeveer 300 km rijden vanuit Queenstown. Over, in de winter, besneeuwde bergpassen waar soms sneeuwketting verplicht zijn! 300 km heen, 300 km terug. Het neemt dus zeker 2, maar reken op 3 dagen in beslag. Een tour kost rond de $60 doller. Er zijn tours (1 dag) vanuit Queenstown voor rond de $120. Met een benzine prijs van $2.25 per liter ( Juni, 2015), kan het één voordeliger zijn als het ander.

- Denk je er over na om een SIM kaart te kopen in nieuw zeeland. Neem dan het volgende mee in je overweging. Er is geen provider die veel meer bied als een ander zolang je voor enkele weken blijft, en aan 500mb, 1 gb internet voldoende hebt. Op dit moment (juni,2015)! Er is één groot verschil, Spark mobile bied gratis Wifi in zelfs de kleinste dorpen van nieuw zeeland. Vanuit de ouderwetse telefooncellen! De anderen (o.a. Vodafone, Skinny, 2 degrees) bieden gratis bellen naar Australie. Spark heeft daarnaast 1 nadeel ten opzichte van de anderen, zelf ben ik hier helaas te laat achter gekomen. In de kleinere dorpen gebruikt Spark een telefoon frequentie die i.i.g. mijn Huawei telefoon niet aankan. Je hebt dus geen bereik (maar wel wifi). In de grote stad maken ze overigens gewoon gebruik van de Europese frequentie. De andere providers maken hier altijd gebruik van. Wil je dus Spark? Check je telefoon even over 850,2100, 1900 en alle andere megahertz!

- Campermate, Camping NZ en wikicamps NZ. 3 verschillende applicaties voor op je telefoon! En ze hebben alle 3 positieve en negatieve punten. Wikicamps toont ook illegale camping plaatsen wat gevaarlijk kan zijn. Maar deze zijn daarentegen wel vaak gratis! Camping NZ is, voor zover ik weet, van officiële instanties afkomstig. Toont daarnaast heel snel en duidelijk de prijzen van de campings. Campermate heeft van beide wel iets. Veel reviews en daarnaast heel makkelijk in gebruik. Ook het vinden van plaatsen voor een douche, hostels , supermarkten, tankstations enzovoorts is gemakkelijk in campermate te vinden! Installeer ze daarom gewoon alle 3 even. Wikicamps heeft alleen een 12 daagse gratis trial (maar als je een beetje handig ben kom je hier wel weer onderuit, opnieuw instaleren of de datum van je telefoon veranderen zijn 2 tips die ik je vast geef), de andere 2 zijn gratis.

Milford sound, meer!

Ruud Boon tourt in Milford Sound!

Hoogtepunten!

Abbey Caves (Whangarei)
Geen gids! Geen voorzieningen! Geen geld! Alleen jij en de grotten! Op zo’n 1,5 uur wandelen van Whangarei vind je deze unieke plaats. Misschien zijn er meerdere in nieuw zeeland, ik ben geen toerisme expert. Maar van deze weet ik dat ze gratis en niet toeristisch zijn. Voor echte aapjes is het heerlijk klimmen en bevinden er zich genoeg uitdagingen. Voor de wat luie toerist is het nog steeds mogelijk om een korte wandeling in de grotten te maken. Tot je knieën in het water en op het moment dat je de zaklamp uitzet gloort er een sterrenhemel boven je. Alleen niet van sterren maar door de meest unieke wormen op deze aarde. Glowwormen! Ja je leest het goed,” glow in the dark” wormen. Er zijn wat waarschuwingen over het dragen van een helm enzovoorts. Maar de enige tip die ik wil geven regel ergens een zaklamp die je op je hoofd kan zetten. Het klimt wat veiliger dan met een telefoon lampje in je hand (hoewel ook dit wel weer mogelijk is). Je moet dit of iets dergelijks gewoon bezoeken. (waipu cave, is een tip die we onderweg kregen en moet ongeveer dezelfde beleving geven. Coördinaten: (-35.934642, 174.34)
Wanaka
Mijn favoriete stad (of te groot uitgevallen dorp) in Nieuw Zeeland. Met een geweldig uitzicht over het meer en de bergen is de sfeer die deze stad uitstraat geweldig! Met ski gebieden dichtbij en geweldige terrasjes kom je hier helemaal tot rust!
Warm stinkende en geweldige riviertjes
Ze zijn overal te vinden, maar je moet ze weten te vinden. Wij reden zeker 2 km over onverharde weg zonder aanwijzingen dat er iets speciaals aan zou komen. Niet veel later kwamen we aan op een mini parkeerterrein, waar een klein paadje naar een warme zwemplek loopt. Naakte vrouwen en een biertje maken het af! Alleen op de wereld. Hoe we deze plek gevonden hebben? Een paar mensen die we tegen kwamen gaven ons gps coördinaten. Deze zijn weer in te vullen in google.maps. Hoe zij aan deze coördinaten kwamen is tot op de dag van vandaag een raadsel. Als ik ze weet te achterhalen zal ik ze hier op de website plaatsen! Coördinaten: (-38.334322, 176.386419)
Lake tekapo en de berg
Een camping en 2 backpackers zorgen vast voor veel toeristen op deze plek in de zomer. Maar in de winter is het magisch! De stranden liggen vol sneeuw en een wandeling tot de top van de naarbij gelegen berg maken het uitzicht adembenemend. In de zomer vast en zeker een plek om tot rust te komen en contact te maken met andere toeristen. Een potje zonnen en zwemmen zou hier ook best eens aangenaam kunnen zijn!
Lake bentmore
Check deze foto gewoon even! Geen woorden voor nodig!

Lake Bentmore!

Lake Bentmore!

Hokitika gorge
Blauw water als hier vind je niet snel! En geen nummer 1 toeristen attractie dus een beetje vrijheid voor jezelf!
Niet gedaan tips!
En dan nog wat dingen die ik niet gedaan heb maar hoog worden aangeschreven. Mount cook schijnt een “must see” te zijn. Hoewel het altijd de vraag is in hoeverre je dit moet geloven. Een andere tip die ik van meerdere kanten gekregen heb is de copland track. Het is een 5 uur durende wandeling om tot de top van deze berg te komen. Maar het uitzicht in combinatie met de gratis warme pools maken het een heerlijke overnachting in de hut die zich op de top bevind. De volgende dag moet je maar weer beneden zien te komen, maar misschien blijf je wel voor een paar dagen hangen!

Liften naar Whangarei!

Liften naar Whangarei!

Hostels en andere slaapplekken!

Albatros hostel-Kaikoura!
Werkelijk geweldig. Als je van een huiskamer sfeer kan genieten. Het voelt als thuis! Het is absoluut het tegenovergestelde van een WHA hostel, welke ik zelf altijd het liefst met een ziekenhuis vergelijk. Te schoon, te stil in de gangen en te duur om er te lang te blijven hangen. Nee dit hostel is geweldig. Ben je daarnaast creatief of muzikaal dan is het als de hemel op aarde. Met een piano, meerdere gitaren, trommels (of hoe deze ook heten), ukelele en meer kan je je lekker uitleven met de andere gasten. Daarnaast is er een creatieve hoek waar alle verf en potloden aanwezig zijn om iets creatiefs op papier te zetten. En misschien komt jou creatie wel aan de muur te hangen. Iedereen stelt zich voor als er nieuwe gasten binnenkomen, en ook als je niks muzikaals of creatiefs in je hebt (zoals ik) is dit een geweldige plaats om te verblijven!
Xbase – Rotorua
Het xbase hostel in okaroa. Niks bijzonders. Maar als je met een camper rondrijd een goede plaats om te overnachten. Je kan genieten van een warme douche , koken in een echte keuken en letterlijk de club in en uit rollen (10 meter rollen). En dat alles voor $12 per nacht. Vind dat maar eens ergens anders in het centrum van een stad!
Bunkdown lodge-whangerei
Dit hostel heeft wederom de ultieme huiskamer sfeer. En jawel, ook een gitaar en piano. Het hostel wordt gerund door een ouder echtpaar, welke zelf ook in het hostel wonen. Één van de twee keukens deel je dan ook met het echtpaar. De man des huizes, Peter Dezoete, is een van origine Nederlander. Hij neemt de tijd om je rond te lijden voor je besluit te verblijven en neemt daarna gezamenlijk met je de plattegrond van de omgeving door. Iets wat je alleen in dit hostel zult beleven doet zich rond de klok van 10 uur voor. Het echtpaar maakt een rondje door het hostel en wenst iedereen een goede nacht, in jou eigen taal. Of het nu chinees, japans of frans is, een goede nachtkrijg je elke dag gewenst voordat ze zich terugtrekken in het privé gedeelte van het hostel!
Camping met kampvuur (Helaas is de locatie niet meer te achterhalen, excuses)
Deze camping heeft iets magisch. Het ligt verscholen tussen de bossen en is moeilijk te vinden. Maar als je het eenmaal vind, en ja het is toegankelijk voor auto’s, waan je je alleen op de wereld. Een kampvuur op deze locatie terwijl je voor je tent of auto zit maakt je overnachting compleet. En dat geheel gratis!
Stu’s house
Ik zeg niets meer dan Whangerei en Couchsurfing! Deze man is fantastisch!

3 skippers!

3 plaatsen die jij zeer waarschijnlijk op je lijstje hebt om te bezoeken, maar die je gewoon lekker moet skippen!

-Paihia (Bay of islands)
Als zelfs de lokale bakker je al een of ander overgeprijsd tourtje wil aansmeren weet je genoeg! Wegwezen hier!
-Chirstchurch
Voor de ramptoerist is er niks meer te zien omdat alles gesloopt is. Voor de steden liefhebber zijn er alleen bouwputten te zien. Lekker overslaan tot 2020.
-Abel Tasman National park
Het heeft niet voor niks een Nederlandse naam gekregen. Een paar stranden en wat bossen. Die kan je ook op Texel nog wel vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>