Brief aan Mark: Dit was Moskou!

Beste Mark,

Wat leuk om weer eens wat van je te horen. Je bent de eerste die me wat schrijft, ook niet zo verwonderlijk aangezien ik geen vaste woon en/of verblijf plaats meer heb. Wel minder dat woef een griepje heeft opgelopen, ik hoop dat het snel beter met hem gaat. Het zou toch een slecht bericht zijn als hij er van tussen gaat terwijl ik aan de andere kant van de wereld ben. Stuur in dat geval wel even de foto’s van de begrafenis op, dat lijkt me wel leuk!

Ikzelf zit nu in de trein van Moskou naar Ulan Bator. Moskou was een bijzondere ervaring maar ook niet meer dan dat. Het is zeer westers. Alleen de taal niet. Het lijken bijna wel fransen. Het is lastig iemand te vinden die een woordje Engels praat. Het is trouwens ook wel opvallend dat de schoonmaak klusjes en het “borden lopen” voornamelijk wordt uitgevoerd door mensen met een mongools uiterlijk. Waarschijnlijk mensen uit de verre provincies waar ik nu door heen rijd. Het borden lopen is een fenomeen wat we in Nederland niet kennen denk ik. In elke winkelstraat lopen er mensen met reclame bord op hun rug en op hun buik rond. Die lopen de hele dag door de winkel straat te slenteren en een beetje met elkaar te praten. Het is jammer dat ik geen Russisch praat anders had ik graag geweten waarom deze mensen dit doen. Dit is overigens wel met meer dingen jammer. Het nieuws over Oekraïne had ik graag eens gevolgd in de Russische krant en de gewone rus over zijn leven vragen gaat ook moeilijk. Russisch lezen ging me overigens met de dag beter af en dat gaf bijzondere ervaringen. Ik zal een voorbeeldje noemen.

De eerste dag ging ik naar de macdonalds om met handen en voeten uit te leggen wat ik wilde hebben. Ik kon werkelijk niks lezen en het was één groot abracadabra. Op een gegeven moment ben ik Russisch gaan leren, voornamelijk voor in de metro, en zo kon ik aan het eind van de week bijna alles wat in het Russisch stond geschreven oplezen. Geen idee wat er stond, maar ik kon het lezen en uitspreken. Nu kwam ik de laatste dag ook weer bij de macdonalds en kon ik dus lezen wat een mcchicken in het Russisch is. Dit blijkt gewoon een letterlijke vertaling naar een ander schrift te zijn en dus ook in het Russisch spreek je het uit als een mcchicken. Ook al schrijf je het heel anders. Vond ik leuk, jij ook?

Ook wel leuk om jou te vertellen zijn te prijzen hier. Kun je weer lekker zeuren tegen moeders de vrouw! Alles is hier ongeveer even duur als in Nederland alleen heb ik het idee dat ze geen accijns en andere vormen van extra belasting hebben. Zo zijn de bij jou geliefde sigaretten hier omgerekend ongeveer €1,20 , bier veel goedkoper en junkfood ook. Klinkt zoals heel oost Europa. Alleen zijn de prijzen van het overige voedsel hier even duur of misschien wel duurder als in Nederland. Terwijl in de meeste Oost-Europese landen deze ook goedkoper zijn.

Ik ga er bijna weer een eind aan breien maar nog één ding wil ik aan je kwijt. Wat is het verschil tussen Moskou en de rest van Rusland gigantisch. Nog geen half uur na vertrek uit Moskou zag je geen Mercedes of Audi meer rijden. De huizen vallen bijna uit elkaar, net als de auto’s. Heel bijzonder hoe eigenlijk ook in Rusland de schijn wordt opgehouden. Als Putin uit zijn raampje in het Kremlin kijkt, ziet hij een welvarend land met mensen die het allemaal goed hebben. Maar als hij een uurtje de stad uit zou zijn ziet hij een land wat het gewoon heel slecht heeft.

Ik schrijf binnenkort nog wel een verhaaltje over de treinreis schrijven en wat mij opvalt. Ik plaats dat op mijn website dus als je een keer in een internet café ben zou je eens moeten kijken op www.ruudboon.com. Mijn brieven aan jou staan daar ook, maar dat wist je vast al.

Een groet en het gaat je goed!
Xx’jes je Penvriend Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>