De Ideale opstelling!

Ik denk in voetbal. Ik droom in voetbal. Ik leef voetbal. En zo kwam ik erachter dat de normale wereld veel dingen van het voetbal kopieert. Stelen kunnen we het ook noemen. Een geweldig duidelijk voorbeeld hiervan is de uitgaanswereld. Afgelopen week was ik in Bangkok in een Bar. Een Hollandse bar wel te verstaan. En nee er was niks Nederlandse aan, behalve dat het personeel volgens de perfecte Hollandse school handelde. Een volmaakte 4-3-3 opstelling! Een Hollandse uitvinding.

Hoe werkt deze 4-3-3 opstelling? Wie staat waar? En hoe werd het, in dit specifieke geval, uitgevoerd.

De aanval

Er wordt gespeeld met 3 aanvallers. 2 sierlijke buitenspelers moeten de voorzetten verzorgen. Op elke punt van het terras staat dan ook een uitzonderlijk knappe, sierlijke dame in schaarse kleding. Voorbijgangers worden vriendelijk aangekeken en gewezen op het geweldige terras. Ze worden voor het doel geslingerd. Zoals een buitenspeler betaamd mislukken de meeste voorzetten, maar het draait allemaal om die paar uitzondering. Een specifieke kwaliteit van de buitenspelers, veel anders kunnen ze niet. De spits heeft in deze een vrije rol. Ze mag zich buiten de gebaande paden begeven. De weg op gaan, andere terrassen bezoeken of zich terug laten zakken tot diep in de bar, om daarna weer op de juiste momenten in de punt van de aanval te staan. Ze is het gezicht van de bar. Iedereen kent haar, ze is populair. Ze bezit niet de schoonheid van de buitenspelers, maar door haar uitstraling heeft ze iets wat de rest niet heeft.

Het middenveld

De links- en rechtsmid zijn de noeste werkers van het team. Mannen van de lange adem die blijven rennen. Zij doen het echte werk. De gehele avond moeten zij blijven rennen met drankjes. In theorie moet je als team opereren. Maar in werkelijkheid zijn het toch altijd de middenvelders die er alleen voor staan. De mid-mid is een ander verhaal. Hij is de spelverdeler. De chemie in het team. Hij heeft ook minder uithoudingsvermogen nodig. Hij ondersteund de Links- en rechtsmid waar nodig. Maar zal vooral centraal staan en zich niet te veel inspannen. Hij neemt de eerste bestelling op van de door de spitsen binnen geleide klanten. Is vriendelijk. En houd constant in de gaten of iedereen wel geholpen wordt en er dus niemand op een droogje zit.

De verdediging

4 Noeste mannen. Het centrale verdedigingsduo bestaat altijd uit een staalharde verdediger en een meer sierlijke maar nog steeds effectieve verdediger. Een frank de boer en Jaap stam. Ze staan centraal achter de bar. De een kan tappen als een gek. Blijft maar gaan. Maakt een cocktail voor je met je ogen kan knipperen. Effectief opruimen die orders. De ander maakt een praatje met de persoon aan de bar. De cocktails worden sierlijk gemaakt en de biertjes hebben de perfecte schuimkraag. Samen zorgen ze ervoor dat alle orders snel en goed worden verwerkt. Op de rechts- en linksback positie worden altijd de mindere goden van het team gepositioneerd. Nieuwe jongens of mensen die er al zo lang zijn dat ze niet ontslagen kunnen worden. Ze doen hun best, zijn wat onbeholpen, maar bij een invasie van tegenaanvallen moeten ze echt presteren.  Een goede bar kenmerkt zich door backs met enigszins een niveau. In theorie zouden ze de middenvelders moeten bijspringen. Maar de gemiddelde back blijft lekker op zijn plekje staan en volgt het spel terwijl hij dagdroomt over de nacht die komen gaat.

De keeper

De chagrijnige eenzame man ergens in een hoekje. Hij komt af en toe zijn doel uitrennen om uit te vallen tegen een speler die het in zijn ogen verkeerd doet. En in het ergste geval steekt hij de verdediging een handje toe. Hij denkt belangrijk te zijn. Hij is de manager deze avond. De trainer heeft hem daar neergezet omdat hij toch niks anders kan. Stiekem vind de trainer hem maar een droeftoeter omdat hij zichzelf zo belangrijk vind. Hij heeft zelfs speciale training apart van de groep gehad. Eigenlijk omdat hij niet goed genoeg was om mee te trainen maar de keeper zelf denkt dat hij belangrijk en bijzonder is. Iedereen laat hem overigens in die waan.

De trainer

De eigenaar van de bar. Bepaald wie er spelen op welke avond. Houd een oogje in het zijl. En neemt vooral de credits in ontvangst als het goed gaat.

De rijke investeerder

Niet in elke organisatie aanwezig, maar komt steeds meer voor. Heeft in de meeste gevallen weinig met de bar. Wil zijn naam groot op de gevel. Vaak tevens eigenaar van een groot biermerk. Vooral in Nederland erg populair.

In uitgaansgelegenheden zijn tevens de Italiaanse opstelling ( 1 te dikke spits (uitsmijter), 2 middenvelders ( de glazenophalers) en 7 verdedigers(barmannen)) en het Engelse “kick and rush” (5 aanvallers (propers) en 5 verdedigers (barmannen)) populair. Het Braziliaanse “samba” voetbal (de beste en mooiste dames die je naar binnen lokken, maar eenmaal binnen blijken ze met 1 verdediger te spelen die er ook nog eens niks van bakt) is in bepaalde tropische landen vooral populair.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>