Help ik wil reizen!

Omdat ik inmiddels al enkele maanden ervaring heb met het veroveren van de wereld, wil ik ook toekomstige reizigers een handje helpen. Vandaar dit plekje op mijn website. Misschien heb je er niks aan en misschien helpt het jou wel. Ik zal geen uitgekauwde standaard onzin op papier pennen want die vind je op iedere website! Ik heb op dit moment, Juli 2014, nog geen idee wat hier allemaal komt te staan, maar ik hoop dat het je zal helpen! Belangrijk voor een reiziger (ik haat het woord backpacker) die langer weg gaat is geld! Vaak moet het geld gezien worden als iets wat er tekort is. Daarom zal het kopje; Help Geen geld het meest gelezen worden.

De volgende tips zijn gebaseerd op eigen ervaringen dan wel opgedaan tijdens goede gesprekken onder genot van een biertje met andere reizigers dan wel “locals”. Gevolgen ontstaan uit het opvolgen van deze tips zijn voor eigen risico!

Belangerijkste tip waar ik mee wil beginnen en eindigen! Neem altijd de adviesen van andere (meer ervaren) reizigers extra serieus! Je moeder en je beste vrienden kunnen nog zulke goede tips hebben! Ze hebben geen ervaring met een echte reis! Het pakje hollandse boter (want dat hebben ze daar niet) wat je moeder aanraad is perfect voor een weekendje weg maar niet voor een reis! Het nagelschaartje wat je moeder uit je tas haalt (want dat is nutteloos gewicht) is essentieel als je een wandeling in de middle of niks maakt en je een ingegroeide teennagel moet zien te repareren!

Help geen geld!

• Neem een leeg! Flesje water mee in je handbagage als je gaat vliegen. Een tip die je vast wel eens van iemand gehoord heb of ergens gelezen hebt maar ik standaard vergeet. Gratis drinken na de douane smaakt altijd beter dan de veel te dure zogenaamde taxfree dranken. Op Schiphol en in andere landen waar je uit de kraan kunt drinken kun je hem gewoon in de WC vullen. Op veel andere vliegvelden (van Singapore, Bangkok en Beijing weet ik het zeker) zijn er speciale tapwater punten.

• Steel wc-papier uit een openbare toilet. Het kost niet veel, maar voor jou is elke cent er één. Daarnaast is Wc-papier in de supermarkt vaak alleen in groot verpakking verkrijgbaar, waarvan je geen idee hebt hoe je het mee moet slepen.

• Ga altijd naar een supermarkt, markt of andere winkel vlak voor sluitingstijd. In veel supermarkten zijn er bijna “over datum” spullen voor een schijntje te krijgen. Ik heb zelf in Nederland ooit een hele taart voor 1 euro gehad omdat ik 5 minuten voor tijd de supermarkt kwam binnenwandelen. En in 1 week Australië al 2 keer een zak vol (4 kg gok ik) fruit voor €0,50.

• Free food Diving. Of hoe je het ook wil noemen. Zeer populair onder backpackers in Australië. Als de supermarkten sluiten en het inmiddels donker is pak je de kans. Je sluipt naar de uitgang van de supermarkt, duikt in de “afval” bakken en je vind brood, fruit of ander voedsel wat nog helemaal goed is maar alleen een lichte beschadiging heeft of die dag “over de datum” is. Met vlees en andere koelproducten zou ik het niet doen, maar dat is je eigen keus. Pas op! Dit is verboden en als je gepakt wordt kan er een boete volgen!

• Neem de bus, tram (soms een ferry boot, ervaring mee in Bangkok) in plaats van de Metro. Bijna alle steden in de wereld hebben tegenwoordig gesloten poortjes bij de metro. In een bijvoorbeeld een bus is het, ook in Nederland, vaak eenvoudig om zonder te betalen in te stappen. Het duurt iets langer maar je bespaard weer geld. Weet wel wat je bespaar, de metro in Beijing kost anno 2014 €0,20.

• Als je toch de metro neemt. Sommige landen hebben openpoortjes met alleen een toezichthouder( Perth 2014, Milaan 2010 weet ik het zeker van). Als je met meerdere bent koop 1 Kaartje, als je er als toerist uitziet( met camera en backpack) een verkeerde en zo goedkoop mogelijk. Laat 1 persoon met het kaartje naar de toezichthouder lopen en vragen of hij nu wel of niet het juiste kaartje heeft. De rest kan dan rustig door wandelen.

• Slaap op het vliegveld. Het is niet altijd even comfortabel maar als je een goed plekje weet te vinden ideaal. Het grootste deel van je geld zal (bij de meeste ) personen opgaan aan overnachtingen. Komt je vliegtuig na 20:00 aan op plaats van bestemming is slapen op het vliegveld vaak een goed idee. Je zal toch niks meer van de stad zien als je moe van een vlucht aankom. Maak je overnachting op het vliegveld en je kunt de volgende dag in alle rust naar je Hostel of hotel. Nog een voordeel, in de avond en nacht is er vaak geen openbaar vervoer in een stad. Een taxi is in bijna alle landen (relatief) duur. De volgende ochtend rijd er gewoon weer openbaar vervoer!

• Liften. Deze had je zelf ook nog wel kunnen bedenken en is een inkoppertje. Maar ik bedoel niet alleen met de duim omhoog en een bordje langs de weg zijn. Vele landen hebben speciale websites (app’s) waarbij je de lift gewoon via internet kunt regelen. Ik weet van Duitsland en Frankrijk dat dit zeer veel gebruikt wordt. In Nederland zullen we ook wel zoiets hebben, maar heb ik het idee dat het niet zo actief is. In Australië kun je gumtree gebruiken. Voor €125 was ik 2500 km verder, bezocht ik verschillende (toeristische) plekken, had ik eten en een slaapplaats voor een week en lol voor 10 met 4 (later 8) onbekende personen. Ter vergelijking een week hostel kost al zeker €110.

• Ga kamperen. Oké deze deur stond te open. Maar bedenk dat je in veel landen gratis mag kamperen. Of in sommige andere landen zijn er gratis kampeer plekken langs de weg. Is het niet gratis of legaal. Zet je tent op bij donker en vertrek bij de ochtend schemering. Geen agent die je zal beboeten, als ze je al vinden.

• Stedentrip is ook kamperen. Misschien een opendeur maar veel mensen denken er niet aan. Veel steden hebben campings vlak buiten de stadsgrenzen. Voor wie wat meer luxe wil zijn vaak ook stacaravans beschikbaar. Ik heb zo voor een schijntje in Rome en Parijs een week in stacaravan gezeten. Een retourtje metro is vaak goedkoper dan een Hotel in de stad. In Parijs zelfs een boswandeling gemaakt terwijl ik 20 minuten later in het centrum uit de metro stapte. Let wel op! Meeste metro’s rijden maar tot een bepaald tijdstip. Is er een nachtbus beschikbaar als je wil doorzakken in de kroeg?

• Huur iemands huis voor een week. Er zijn verschillende websites die dit aanbieden, gewoon even googlen. Vaak moet je hiervoor wel met een grote groep zijn wil het voordelig uitpakken. Ooit in hartje Barcelona in een appartement gezeten voor nog geen €25 per nacht. 2 badkamers voor 5 personen, keuken, balkon, huiskamer en een zwembad! 5 minuten later stond je op de Ramblas!

• Betaal niet als je niet wil betalen! Toevallig in Australië en wil je en National park bezoeken waar entree wordt gevraagd. Vaak zit er niemand in het hokje en kan je als je wil gewoon doorrijden. Zit er wel iemand zeg dat je geen contant geld bij je hebt. Zeg dat je geld onder in je tas zit en je dit later komt brengen of verzin zelf een nog beter iets! En natuurlijk kom je dan later niet terug, als je niet wil betalen! Overigens is het voor onderhoud van de parken en voor je eigen reis Karma vaak beter om wel gewoon te betalen.

• Ja ik heb al betaald. Als je ergens naar binnen bent geslopen komt het best eens voor dat iemand de open vraag aan je stelt: heb jij wel betaald. Zorg dat je met heel veel zekerheid en een hoop verontwaardiging in je stem zegt, Ja natuurlijk! Werkt altijd!

• Koop veel wortels! Natuurlijk bedoel ik niet dat je letterlijk veel wortels moet kopen, maar zogenaamde wortels. Veel supermarkten hebben tegenwoordig een zelf scan service. Wortels zijn in veel gevallen het goedkoopst per kg. Je fruit en groente sla je per ongeluk aan als groente en je bent lekker goedkoop uit! Het mag niet ik weet het! Maar ik moet toegeven ik maak me er wel eens schuldig aan. Ik wilde gewoon zo graag een rode paprika in mijn eten, maar €5 heb ik er echt niet voor over. Voor €0,50 smaakte hij daar en tegen prima! Hoe ver je hier in ga moet je zelf weten. Ik doe het een enkel keer “perrongeluk”, maar ik heb reizigers gezien die zelfs hun biefstuk van €20 voor wortelen aansloegen. Dit gaat mij te persoonlijk te ver, maar laat zien dat het mogelijk is. Leg de streepjes code omhoog en je kan een boodschappenkar met alleen wortels eten!

• De “Free food box” ! Elk hostel heeft er een staan, meestal in de keuken. Mensen die iets niet meer nodig hebben of verder trekken gooien hier iets in. Wat denk je van bakolie, te omslachtig om mee te nemen en dus iets wat je vaak vindt! Maar ook brood, paprika’s, pasta en pindakaas ben ik al vaak tegengekomen!

• Deze tip is alleen van toepassing indien je met 2 personen of meer bent. En een Receptie die sluit is ook wel handig. Oké zeg we hebben een persoon A, persoon B en persoon C. Ze hebben weinig geld, maar helaas in de stad zit er niets anders op dan te overnachten in een hostel. Onder de brug willen ze niet liggen. Ze vinden een hostel met een grote waarschuwing sticker op de deur: Receptie sluit om 9 uur. Mooizo denken A,B en C. Als het bijna 9 uur is gaat A inchecken. Voor 1 persoon graag, in één zo groot mogelijke kamer. A checkt in en loopt naar de kamer. Er blijken 2 bedden niet bezet te zijn. A kiest één van de twee bedden uit, en belt B. Die komt aangesneld en legt zijn slaapzak in het andere vrije Bed. C heeft vandaag helaas pech en moet vlak voor sluiting nog inchecken. Hij wordt in dezelfde kamer als A ingedeeld, het in het systeem vrije bed. Helaas heeft hij slechte herinneringen aan het kamer nummer, ongeluksgetal of welke smoes dan ook, en wil een andere kamer. Geregeld. En zoals echte vrienden betaamt. Delen ze de kosten die ze die nacht gemaakt hebben. 33% korting. Mooi meegenomen!

 

Moet ik dit nou wel meenemen?

• Een backpack, ja of nee? Je moet het zelf weten en iedereen zal een andere mening hebben, maar ik ben na ruim twee maanden nog niet overtuigd. Als je echt de middle of niks ingaat moet je hem zeker hebben. Maar wie doet dat nou? 20 meter over zandpad haal je echt wel met wieltjes. Een wandeling door de stad of op het vliegveld, liefst bij 30 graden, met een rugtas op je rug? Geef mij maar lekker die rolwieltjes! Voordeel van een backpack is dat je vaak makkelijker bij bepaalde kleine vakjes kan. Ideaal als je met een auto, bus of camper reist of als je wil gaan liften. Een koffer moet vak helemaal opengeklapt, maar hier zijn vast ook wel handige dingen voor. Ik zou zeggen denk er nog maar eens over.

• Een multi stekker die zo geweldig is! Tenzij je een wereldreis maakt: Niet doen! Ze zijn altijd te groot en te onhandig. Een stekkertje alleen voor een speciaal land is vaak vele malen kleiner Ik heb ze gezien waarbij het bijna leek of je stekker gewoon in de wandcontactdoos zit.

• Witte kleding. Neem zo weinig, dan wel geen, witte kleding mee op reis. Wasmachines werken niet goed, met koud water of andere ongein. Het is niet schoon te krijgen en je zie alles op je witte broek of shirt.

• Zwarte kleding. Perfect idee, tenzij je een warm land gaat bezoeken. Het ziet er vast heel stijlvol uit in Nederland, maar als je naar het strand loopt in je zwarte shirt denk je had ik hem maar thuis gelaten.

• 2. Het magische getal als je gaat reizen. Je hebt niet veel kleding nodig, als je maar overal 2 van hebt. Als je het ene draag kan je het andere wassen en visa versa. En bedenk dat 2 ook echt 2 is. Ik zelf heb op dit moment 3 korte broeken, 1 nette korte broek, 1 zwembroek en 1 sportbroek. Nou maken die laatste twee 1’en niet zo heel veel uit, maar die eerste is dus een probleem. Je kom er nooit aan toe om hem te wassen, want je hebt geen andere nette korte broek! Een zwembroek of sport broekje doe je niet aan naar een bar, restaurant of je werk. En dan nog niet gesproken over het gemis aan broekzakken in die twee.

Doen, niet doen, tips en andere ongein die je kan helpen bij je reis!

• Reizen met fransen. Tenzij je de taal goed spreekt, nooit doen! Ze zullen niet proberen in contact met je te komen. Ze zullen niet bij jou gaan zitten als je een biertje wilt drinken. Je zult je buitengesloten voelen. Maar niet getreurd, zo voelt iedereen zich die met fransen reist. Het is één van dan wel het meest gehate land in Hostels wereldwijd.

• Ik moet een keuze maken. Dit is net als in het gewone leven. Je kan verhalen en meningen van andere reizigers en locals om je heen aanhoren maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Als je voor de meest veilige optie gaat heb je vast minder vaak spijt, maar is de kans dat je met een bizar verhaal thuiskomt veel kleiner. Kies je altijd voor de avontuurlijkste optie, zal het heel vaak tegenvallen en denk je zat ik nu nog maar met mijn cocktail op het strand niks te doen.

• Tel je geld na! Logisch denk je, maar tel jij in Nederland altijd je geld na? Dit is misschien ook wel een budget tip. Zeker in armere landen doe dit altijd, ook op plekken waar je het niet verwacht. Misschien juist wel op die plekken. In Thailand ben ik het vaakst “opgelicht” in supermarkten, Fastfood ketens (MC Donalds) en Hostels. Je verwacht het van straathandelaren, kroegen en ongure types, maar niets blijkt minder waar.

• Neem je naald en garen mee! Iedereen die deze tip ziet zal lachen! Hij staat altijd weer bij het “ik moet meenmenen” lijstje op elke website. Wat een onzin hoor ik jou denken! Net als ik deed! Tot dat ene moment dat je een klein gaatje onder in je tas heb (ervaring!). Tot het moment dat je een gat in je toilettas hebt en elke keer als je in het donker naar de wasbak moet je tandenborstel kwijt ben (ervaring!). Dan denk je had ik maar mijn naald en garen. Dan was het verholpen!

• Het nagelschaartje! Ik ben er helemaal op het begin van deze pagina al mee begonnen! Maar ik herhaal hem nog maar eens! Waarom heb ik in één zin hierboven al uitgelegd! En ik had inderdaad naar mijn moeder geluisterd! Waardoor ik hem gelukkig op een markt in Bangkok alsnog op de kop kon tikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>