Is het niet vreemd?

Vooropgesteld dat ik mij niet in de materie verdiept heb, wil ik toch graag mijn mening geven. Indien u van mening bent dat ik onwaarheden verspreid dan wel er een diepere gedachte achter bepaalde zaken schuilgaat, nodig ik u van harte uit om te reageren. Indien ik mij daartoe geroepen voel zal ik eventueel na uw reactie mijn mening bijstellen.

 Is het niet Vreemd!

Het is iets heel eigenaardigs in Noord-Korea dat overal de grote leider wordt afgebeeld. Bij de grote leider legt men vaak bloemen en/of doet een eerbiedige buiging. Het is op z’n minst vreemd te noemen dat een leider zo wordt aanbeden. Maar ik denk ook niet meer dan dat. Als jij gelooft dat iemand ongelofelijk veel goeds voor de maatschappij heeft gedaan kan ik mij er best iets bij voorstellen. Wij plaatsen ook stambeelden en herdenkingsmonumenten van mensen die veel betekend hebben voor onze maatschappij, dan wel lokale voetbalclub. En ook wij geven daar, op onze eigen manier, een bepaalde vorm van respect aan. Het bekladden van oorlogsmonumenten of voetbalhelden haalt niet voor niks meerdere keren per jaar het nieuws in Nederland.

Is het daarom niet veel vreemder om iemand te aanbidden die niks voor de maatschappij betekend heeft, in de zin van een oorlogsheld, een goede schrijver of een ex profvoetballer. Dat mag best eigenaardig genoemd worden. Maar dit is pas het begin. Is het niet nog vreemder dat men dit aanbidden niet (alleen) bij stambeelden langs de weg doet, maar ook in een gebedshuis? Toch doet men dat hier in Thailand. Een afbeelding van de koning (en zijn vrouw) is te vinden boven vele boeddhistische tempels. Een lokale held integreren in een wijdverbreid geloof komt op mij nogal bijzonder over. Wat moet deze man wel niet betekend hebben als hij op zelfde hoogte met alle boeddha’s staat? Zie je het al voor je in Nederland? Boven elke ingang van de kerk hangen we een grote foto van Willem Alexander. Of een beter idee, Maxima!
Maar dit is natuurlijk nog niet genoeg voor deze grote held. Ook op elke hoek van de straat is zijn afbeelding te vinden. Je komt deze meneer vaker tegen in het straatbeeld, dan dat je Kim in Noord-Korea tegen komt. Regelmatig zie je dan ook nog passeerde mensen vrijwillig? Iets van een schietgebedje voor deze meneer doen.  En om het af te maken zie je in elk huis een grote foto van deze “held” hangen.

Is het niet vreemd, dat we met ze alle lacherig doen over de noord-Koreanen die een, in hun ogen, grote leider aanbidden. Een man die hun land verdedigt heeft, een man die welvaart(in hun ogen) heeft gebracht en de stichter van de DPKR. Is het niet vreemd dat we het normaal vinden dat de mensen in Thailand dit in zelfde (grotere?) omvang doen maar we dit normaal vinden? En is het niet vreemd dat deze mensen dit geheel vrijwillig doen? Is het niet vreemd dat deze man als eregast wordt ontvangen op de bruiloft van onze koning?

Is het niet vreemd?  Nee het zal wel aan mij liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>