Wat opviel in Noord-Korea?

Een vraag die mij veel gesteld wordt als ik weer eens de moeite neem om iemand te vertellen dat ik in Noord-Korea ben geweest. Want vertellen dat ik in Noord-Korea ben geweest doe ik niet tegen iedereen.  Het is namelijk hetzelfde als in Sydney vertellen dat de westkust van

De oudbouw in Pyongyang

De oudbouw in Pyongyang

Australia het mooist is. Daar is alleen maar woestijn, vervelende dronken Aboriginals en niks te beleven is het antwoord wat je dan moet aanhoren. Met andere woorden, je moet zin hebben in een discussie, vooroordelen ontkrachten en uitleggen hoe je in godsnaam aan een visa bent gekomen. Het is vermoeiend, zeker omdat veel mensen hun mening al klaar hebben. Soms kun je dan ook beter bepaalde onderdelen weglaten.

Maar als ik dan eens de moeite neem om te vertellen dat ik in Noord-Korea ben geweest, en iemand is echt geïnteresseerd, Komt vaak de vraag; wat viel je nou het meeste op?

Ik heb daar lang over na moeten denken. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik Noord-Korea bezocht heb, en het antwoord weet ik nog steeds niet. Er zijn zoveel indrukken

Ghettoblasters in Noord-Korea

Ghettoblasters in Noord-Korea

en ook zoveel dingen zijn gewoon “normaal” het land. Maar één ding wat mij zeker is bijgebleven, en wat ik dan ook (meestal) als antwoord geef, is dat de val van de sovjet unie (8 december 1991) in Noord-Korea een gigantische invloed moet hebben gehad. Althans dat denk ik, maar voel vrij om te reageren en dit te betwisten.

Maar waarom? De gidsen hebben de gewoonte om bij een standbeeld het bouwjaar te vertellen, hetzelfde geldt voor gebouwen en andere noemenswaardige dingen. Op een gegeven moment gaat het opvallen dat er eigenlijk niks gebouwd is sinds begin jaren 90 tot nu. En het begrip Nu moet je nu even ruim nemen, want de laatste jaren is er een nieuwe spoorlijn met Rusland aangelegd, zijn ze bezig met het vernieuwen van het vliegveld en worden er een aantal nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Waarvan er overigens soms nog wel eens eentje instort, wat weer tot ongeruste reacties vanuit Nederland leid als je toevallig op dat moment in Noord-Korea bent.

Maar in de tussentijd (+/- 1992 tot +/-2013) is er niks nieuws bijgebouwd. Niks tot bijna niks. En dat niet alleen! Bij het bezoek aan de lokale universiteit blijken ook veel, heel

Solidworks 2007 en een mobiele telefoon! Studeren!

Solidworks 2007 en een mobiele telefoon! Studeren!

veel boeken uit de periode voor 1992 te komen. En dan hebben we de apparatuur nog niet besproken. Wat te denken van een klas lokaal vol! met beroemde gettoblasters waar het beruchte cassettebandje in geplaatst kan worden. Luxe apparaten die veel geld gekost moeten hebben. Maar antiek in de moderne tijd.

Natuurlijk zijn er uitzondering. Er zal gerust wat gebouwd zijn en de leerlingen in een klaslokaal kregen gewoon les op een computer met het 3d CAD programma Solidworks-2007 geïnstalleerd. Een pakket wat ook in 2015 nog niet onderdoet voor sommige van zijn concurrenten.

Maar over het grote geheel te zien viel het gewoon op. En dat is het antwoord op de vraag die mij gesteld wordt. Elk land heeft zijn zwakke en goede economische tijden in de geschiedenis. Maar nergens is het bij mij zo duidelijk naar voren gekomen als in Noord-Korea! Dat viel op!

Zoekend naar een verklaring heb ik lang lopen gissen. Maar verdiepend in de contacten

De grote leiders, nog steeds populair!

De grote leiders, nog steeds populair!

van Noord-Korea met onder andere de sovjet unie moet daar in mijn optiek een verklaring worden gezocht. Nu de contacten met het huidige Rusland weer verbeteren, zie onder andere het komende bezoek van de grote leider aan Moskou in Mei 2015, gaat het ook gelijk weer beter met het land en is er geld om nieuw te bouwen.

Hoewel het natuurlijk ook gewoon zo kan zijn dat onze Kim Jong-il, aangetreden in 1994 en overleden in 2001 (ongeveer dezelfde periode als eerder genoemd), gewoon niet zo vernieuwing hield en dat zijn zoon hier nou verandering in moet brengen. Het was in ieder geval één van de meest opvallende dingen in Noord-Korea!

Nieuwbouw Pyongyang!

Nieuwbouw Pyongyang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>