Over een volkssport voor elite. En visa versa!

Één voor één komen ze binnen in de kleinste supermarkt van Broome, de een gehaast de ander speurend rond kijken! Hebben jullie ook race boeken? Waar is de suiker, ik moet nog snel even wat klaar maken voor de race! Nog snel even mijn lotto checken want ik heb vanmiddag geen tijd. Het zijn over het algemeen dezelfde personen als die ik door de week langs zie komen. Alleen dan totaal anders. 5 dagen per week komen ze ongeschoren binnen in gele hesjes en broeken vol verf, relax wat kleingeld uit hun zak halend. Nog even een warme Pei naar binnen werken voor ze terug naar de vrouw moeten! De vrouwen komen meestal eerder op de dag, keuvelend over de nieuwe lover van prins harry of welke kleur ondergoed hun man draagt. Maar op deze zaterdag is alles anders! Iedereen is geschoren, draagt een pantalon met overhemd, liefst met colbert. De echte dragen een hoed en een modieuze zonnebril, een paar nette schoenen zijn ook verplichte vandaag! Het is de dag van de races!

Paarden rennen is een grote sport in Australië. Het is een elite sport voor de gewone mens. Het hele dorp loopt uit en veel winkels zijn gesloten. Het is stil op straat. Iedereen gaat op zijn kerst best. En de echte die hards gaan elke week. Het moment waarop je jezelf als echte elite kan gedragen. Keuvelen met elkaar, een wedje leggen. Iedereen staat gewoon lekker te praten, alleen bij de laatste 100 meter wordt er op de race gelet om met je champagne ( of toch maar liever gewoon je biertje) te zien of je een paar euro rijker bent geworden. Van afstand lijkt het of de beurs koersen worden besproken en de nieuwe investeringen worden ingezien! In werkelijkheid gaat het over hoeveel bier ze al gedronken hebben en welke aanbiedingen er zijn deze week. Maar het staat wel indrukwekkend. Duizenden mensen in de netste kleding! Heerlijk om je gewoon even zo te kunnen gedragen als je de volgende dag weer tot je enkels in de bagger staat te werken. Een elite sport voor de gewone arbeider!

Hoe anders is dat met voetbal! Niet alleen in Australië maar over bijna de gehele wereld. Voetbal is een echte arbeiders sport. Maar door de inmiddels exceptionele ticketprijzen, om nog maar te zwijgen over de kosten voor een treinkaartje, is voetbal het antoniem van paarden rennen geworden! De elite bezoekt een voetbalwedstrijd, de arbeider zit thuis. De voetbalsupporter kan zijn pak eindelijk thuis laten! De clubkleuren moeten gedragen worden en de hele buurt mag het zien! Ik ga naar het voetbal. Ongeschoren! Geen champagne of pintjes bier maar lekker uit een blikje drinken! Gewoon omdat het mag op de zondag middag. Af en toe een lekkere oehhh of aaahh eruit gooien! Schelden als die nieuwe spits weer eens een kans minst. Maar de meeste tijd zie je de spelers op het veld niet omdat je van je buurman moet horen welke aandelen hij deze week heeft gekocht. En als laatste maar zeker niet onbelangrijkste, stiekem een kroketje van de Febo waarbij je het servetje stiekem op straat gooit! Omdat dat kaviaar ook zo begint te vervelen! De hooligans en het klootjes volk hoor je maandag weer op het werk als je collega begint over het servetje wat hij op straat vond begint! En natuurlijk beaam je dat met een stalen gezicht!

Want maandag is iedereen gewoon weer zichzelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>